Pages

Tuesday, September 27, 2011

Bihun Goreng Singapore

Hari ahad lepas ada tetamu nak datang rumah...maklumlah raya sebulan..kebetulan plak hari tu kitorang banyak gak jemputan...disebabkan masa yang suntuk shaza pon prepare simple dish je untuk tetamu pada hari tuh...nie lah menu nyer...bihun goreng singapore dan rendang daging...apa pon licin menu hari tuh...tu yang best


Bihun Goreng Singapore


Bihun Goreng Singapura

Bahan-Bahan

3 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih  - dikisar
1 kiub pati ayam
3 sudu makan cuka
10 ekor udang sederhana besar
3 ekor sotong (dihiris)
5 biji bebola ikan (potong dua)
sebatang lobak merah (hiris halus/diparut)
sedikit bunga kobis
sedikit kubis bulat (dihiris halus)
1 paket bihun (direndam)
minyak - untuk menumis
garam secukup rasa

Cara-cara

1. Tumis bahan yang dikisar sehingga wangi dan masukkan kiub pati ayam. Tumis lagi sehingga kiub pati ayam sebati dengan bawang. Kemudian masukkan garam dan cuka.
2. Masukkan udang, sotong dan bebola ikan. Tumis sehingga udang kelihatan kemerahan dan separuh masak.
3. Kemudian, masukkan sayur-sayuran dan kacau sebentar.
4. Setelah itu masukkan bihun yang telah direndam tadi dan kacau rata. 
5. Sedia untuk dihidangkan bersama cili kicap. 
  

0 comments:

Post a Comment