haaaa...nie la rupanya...tak sempat nak hias ikan nie sebab dh nak berbuka dah...main letak je dalam pinggan...
Resepi
2 ekor ikan haruan
1 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu cili blend (* resepi di bawah)
1 inci kunyit hidup - dikisar
air asam jawa (* boleh ganti dengan asam keping jika suka)
sedikit air
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara-cara
1. Goreng dahulu ikan haruan
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar tadi
3. Setelah garing masukkan garam dan ikan haruan yang telah digoreng tadi
4. Selepas seketika, masukkan air, air asam jawa dan juga gula secukup rasa
5. Sedia untuk dihidangkan
* Kalau suka kuah banyak...tambah je air
**Cili blend
Cili kering - gunting kecik-kecik supaya biji nyer keluar, dan direbus
bawang besar
bawang putih
# cili kering yang direbus dicuci dan di kisar bersama bawang besar dan bawang putih. Boleh disimpan di dalam peti
0 comments:
Post a Comment