Pages

Sunday, January 8, 2012

Red Velvet Cupcakes dengan Creme Cheese

Macam mana dengan weekend u olls? ada bagus ka? minggu nie minggu yang sangat sebok dan stress bagi aku...rasa tak terdaya nak kena wat banyak benda dalam satu masa...apa pon hidup mesti diteruskan dan semua yang berlaku adalah dugaan dari NYA dan aku percaya setiap dugaan tuh ada hikmah disebaliknya....walaupon sebok aku nie...sempat lagi aku buat cupcakes yang diorder khas oleh kawan opis...sebenarnya kawan aku nie dpt naik pangkat...so kitorang yang BFF nie watlah surprise party utk dia...ketua kumpulan dah siap bahagi kan tugasan ahli2...so aku diminta untuk wat kek red velvet nie....memula aku mmg nak wat kek...tp biler dok pk balik...baik aku jdkan cupcake...senang sket...kalau kek kang aku nak kena wat 2 biji sbb anak2 suka kek nie...huhuhu...akhirnya cupcake pon dibuat lah dengan penuh dugaan dan kesabaran....bukan apa...pantang kalau aku dok dapor askar2 wataniah tuh pon mula lah nak tunjuk rajin....adoiiii....sib baik tak bantat cupcake aku nie....

Kawan aku pesan soh tulis step by step camner gayernye nak wat cupcake nie....al kisahnyer aku amik resepi nie kat website joy of baking. Kalau u olls nak tengok cara2 buat cupcake nie boleh ler korang tgk video kat website nih....sesiapa yang nak cuba boleh ler ikut resepi mcm kat bawah nie....satu adunan nie leh wat 12 cupcakes....so kalau u oll nak wat bnyk....gandakan je lah adunan nie....selamat mencuba ;-)

sumber : www.joyofbaking.com
terjemahan : www.teratakgarden.blogspot.com

Bahan-bahan cupcake
  1. 1 1/4 cawan (125gm) tepung kek yang telah diayak
  2. 1/4 tsp baking powder
  3. 1/4 tsp garam
  4. 1 tbsp serbuk koko
  5. 1/4 cawan (57gm) butter (unsalted)
  6. 3/4 cawan (150 gm) gula pasir
  7. 1 biji telur (gred B)
  8. 1/2 tsp ekstrak vanila
  9. 1/2 cawan (125ml) buttermilk *
  10. 1 tbsp pewarna merah
  11. 1/2 tsp cuka
  12. 1/2 tsp baking soda   
Cara2
A
1. Panaskan oven 175 celcius dan sediakan 12 keping bekas cupcake/muffin - jgn lupa panaskan oven dulu sebelum buat adunan kek
2. Satukan tepung kek, baking powder, garam & serbuk koko dan ayak kesemua bahan - ketepikan dahulu


B
1. Pukul butter - kelajuan sederhana dalam 1-2 minit
2. Masukkan gula & pukul lagi adunan sehingga naik kembang (sehingga nampak adunan kelihatan sedikit putih/pucat)
3. Masukkan telur dan pukul lagi adunan
4. Kemudian, masukkan esen vanila.


C
1. Dalam bekas yang berasingan, masukkan buttermilk & pewarna merah - ketepikan


D
1. Masukkan adunan tepung tadi (A) & buttermilk (C) berselang seli ke dalam adunan butter(B) yang telah dipukul. Mulakan dengan masukkan tepung sedikit, kemudian masukkan buttermilk sedikit dan seterusnya..mulakan dengan tepung dan akhiri dgn tepung jugak...paham ke? mcm nie tepung->buttermilk->tepung->buttermilk->tepung


E
1. Sediakan 1 mangkuk kecil, masukkan cuka & baking soda. Kacau rata dan dengan segera masukkan campuran ini kedalam adunan kek tadi(kena buat cepat2) dan kacau rata.
2. Akhir sekali masukkan kedalam bekas cupcake/muffin.
3. Bakar dalam 18-23 minit atau sehingga lidi/pisau dicucuk di tgh2 cupcake tu bersih apabila dikeluarkan.


* Cara membuat buttermilk
Buttermilk selalunya ada dijual dikedai2 kek....tapi kalau nak buat sendiri lagi bagus dan lagi jimat....cara2 buat buttermilk nie campurkan 1 cwn susu & 1 sudu besar cuka/jus lemon dan kacau serta biarkan sekurang2nya 15 minit sebelum digunakan


Bahan2 Cream Cheese
1. 8 oz (227 gram) cream cheese
2. 1/2 ts esen vanilla/vanilla extract
3. 1/2 cwn (60 gram) icing/powdered sugar (ayak)...powdered sugar nie gula yang slalu digunakan untuk salut donut....gula tu sgt halus...mcm tepung...kalau x der boleh guna gula icing.
4. 2/3 cwn (160 ml) heavy whipping cream - sejuk


Cara2
1. Pukul cream cheese sehingga halus/licin
2. Masukkan vanilla & gula dan pukul sehingga halus
3. Masukkan heavy whipping cream & pukul sehingga adunan kelihatan pekat untuk di letakkan di atas cupcake.


Red Velvet Cupcake dengan topping Creme Cheese...nyum...nyum...




Campurkan telur kedalam adunan gula & butter


Pukul adunan sehingga kembang

Campuran buttermilk & pewarna merah
Masukkan adunan ke dalam cawan kertas


Cupcake yang baru siap di bakar


Cuba lah buat cupcake nie....mmg confirm makan sekali nak lagi....cream cheese tu kalau x habis jgn buang....masukkan dalam peti ais...kalau makan sejuk2 lagi sedap...cam aiskrim vanilla....tp saper yang menjaga kesihatan jgn buat ye....kandungan lemaknya sgt tinggi....selamat mencuba kengkawan....;-)


Signing off ;-)