Pages

Tuesday, November 15, 2011

Sup gearbox

wah!!!!bukan berabok dh...bersawang blog aku nie.....bibik!!!!tolong lapkan sawang2 nie...hehehe...tak sempat aku nak update blog nie...skarang nie tgh sebok giler...orang giler pon tak sesebok aku...dengan urusan pindah rumah, assigment yang melambak, keje lagi....aduiiiiii....penat...sib baik bibik bnyk tolong.....bnyk citer yang nak update sebenarnyer....tp apakan daya...by the time nak update citer dh basi...huhuhuh


anyway....sabtu lepas aku masak sup gearbox for lunch...sebenarnya aku tak tau pon yg aku ader gearbox dlm freezer....raya haji rituh ler....lepas gotong royong, masak-memasak kat suray ar-rayyan tuh...sukarelawan nie niberi lah daging qurban...aku pon mati2 igt aku dpt daging...masa dpt tuh x cuci dulu...trus masuk freezer...sabtu lepas aku pon rendam lah bungkusan daging nie...plan nak masak kurma daging...alih2 bukak gearbox!!!!!apa lg....trus tukar menu ler...buatlah sup...sib baik gearbox nyer kecik...kalau dak....jenuh aku nak cari periuk kawah.....hehehe...so kat bawah nie ada resepi sup gearbox....korang cubalah yer...



Resepi Sup Gearbox
Bahan -bahan
1.5 - 2 kg tulang/gearbox
1 biji tomato - dibelah 8
1 batang saderi - dihiris
1 batang lobak - dipotong kiub
1 sup bunjut
Air
Garam
Minyak masak - untuk menumis

Bahan A
2 labu bawang besar - dihiris
2 labu bawang putih - dihiris
2 inci halia muda - diketuk
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
2 bunga cengkeh
2 buah pelaga

Bahan B
2 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudu besar bawang goreng - dikisar

Untuk hiasan
Daun sup
Bawang goreng
Limau nipis - dibelah 2

Cara-cara
  1. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan Bahan A.
  2. Setelah bawang nampak layu sikit, masukkan Bahan B dan tumis sehingga naik bau dan garing sikit. Masukkan garam. 
  3. Masukkan air mengikut sukatan yang dikehendaki (agak-agak lah air nyer banyak mana) dan biar air menggelegak.
  4. Lepas air menggelegak, masukkan tulang/gearbox. (masukkan pelan2 ye...jangan campak2...hehehe). Jangan lupa masukkan sekali sup bunjut.
  5. Agak-agak daging keliling tulang tuh dah empok....boleh ler masukkan lobak...biler lobak tuh dh empok sikit masukkan batang saderi dan tomato.
  6. Biler dah cukup rasa boleh ler tutupkan api.
  7. Hiaskan dengan bawang goreng, daun sup dan juga limau nipis. 
Nota: - kalau nak pedas, boleh ketukkan cili padi dan masukkan dalam sup....kalau tak pon boleh ler buat cili kicap dan makan dengan sup tulang tuh...perghhhhh

SELAMAT MENCUBA!